Malatya Ulu Camii
Firma Hakkında
Ulu Cami’nin tarihi yedinci yüzyıla kadar uzanmaktadır. Ulu Cami’yi Araplar, Malatya ilimizin 8 km kadar kuzeyinde bulunan Battalgazi ilçesinde inşaa etmişlerdir. Eski kaynaklardan öğrenilen bilgiye göre yıkılan Ulu Cami, Anadolu Selçuklu zamanında 1224 yılında yeniden inşaa edilmiştir. Yıkılan Ulu Cami’nin tekrar yapılmasının emrini Mansur bin Yakub vermiştir. Ulu Cami’de bulunan kitabelerden elde edilen bilgiler doğrultusunda. Caminin İlyas bin Şahabeddin Ebubekir tarafından yaptırıldığı yazılmaktadır. Yine camide bulunan başka bir kitabede ise; 1273 ve 1274 yıllarında caminin onarıldığı ve genişletildiği yazılmaktadır. Ayrıca bulunan kitabede yazılanlara göre; bu onarım Hüsrev adında bir usta tarafından yapılmıştır. Başka bir kitabede ise; Ulu Cami’de bulunan Kaysariye bölümü, 14. yüzyılda camiye eklenmiş. Günümüze kadar gelebilen bu tarihi camiyi, 1962 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü birkaç defa onarmıştır. Tarihi Ulu Camii ilk yapıldığı gibi kalmamıştır.
Tarih boyunca farklı onarımlarla ve eklemelerle sürekli olarak kuzey, doğu ve batı yönünde genişletilmiştir. Bu eklemeler ve onarımlardan dolayı orjinal boyunca kalamamıştır. Anadolu Sekçuklu zamanında tekrar inşaa edilen Ulu Cami, Büyük Selçuklu camii mimarisinden esinlenerek inşaa ettirilmiştir. Büyük Selçuklu mimarisi olan Zevvare Mescid-i Cumasını dikkate alarak inşaa edilen Ulu Cami’nin mimarisi dikdörtgendir. 1969 yılında caminin iki eyvanlı olarak restitüsyonu yapılmıştır. Ulu Cami’nin etrafında birbirinden farklı uzunlukta dikdörtgen şeklinde 24 adet payanda bulunmaktadır. Uzmanlara göre bu 24 payanda caminin çevresine sonradan eklemiştir. Ulu Cami iki farklı bölümden oluşmuştur. Bunlardan birisi harim diğeri ise kaysariyedir. Harim ve kaysariye’nin tam ortasında bir duvar vardır. Batı tarafında bulunan kaysariye kısmında birde minare bulunmaktadır.
Ulu Camiye ait olan caminin ahşap minberi Ankara’da bulunan Etnografya Müzesinde sergilenmektedir. Ankara Etnografya Müzesini ziyaret ederek hem ahşap minber hakkında bilgi sahibi olursunuz hem de Malatya Ulu Cami’si hakkında bilgi edinirsiniz. Mimari açıdan Malatya Ulu Camisi daha çok Büyük Selçuklu dönemi mimarisine benzemektedir. Çünkü bu caminin yapımında kullanılan malzemeler ve caminin tasarımı ile caminin yapım aşamasındaki teknikler Büyük Selçuklu dönemindeki mimari tekniklere ve özelliklere benzemektedir. Bundan dolayı Malatya Ulu Camisi, Büyük Selçuklu mimarine uygun bir örnek olarak gösterilmektedir.
Google Map Adres Tarifi
güzelllllll
cok guzel
ya harika böyle bişi olmaz gittim gördüm tpatıp aynısı kim yaptıysa ellerine sağlık
valla süper herkse tavsiye ederim elinize sağlık
harika bir çalışma olmuş. Cami ile ulaşmak istediğim tüm bilgilere ulaştım. Emeği geçenlerin eline sağlık